AMBULANS OPERASYONLARI ETKİNLİĞİ (Telsiz haberleşme, Kurtarma teknikleri, Ambulans ekipmanları)

03 May

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, İlk ve Acil Yardım Programı ve Düzce İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle 30 Nisan 2019 tarihinde Ambulans Operasyonları (Telsiz haberleşme, kurtarma teknikleri, ambulans ekipmanları) eğitimi düzenledi. Eğitime İlk ve Acil Yardım Programı 2. Sınıf öğrencileri ve Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinden 2 eğitmen katıldı. Koordinatörlüğünü İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Ümit KILIÇ’ın yaptığı eğitim 4 saat sürdü. Eğitimin teorik kısmı orman fakültesi konferans salonunda, uygulama kısmı ambulans eğitim alanında gerçekleştirildi. Orman fakültesi konferans salonunda yapılan eğitimin açılış konuşmasını yapan İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Ümit KILIÇ Acil Sağlık Hizmetleri çalışanları için komuta merkezinden çağrının alınmasından itibaren başlayan koordinasyonun ilgili acil yardım istasyonunun görevlendirilmesi olay yerine ulaşması gerektiğinde danışman hekime danışılması, hasta transportu ve yönlendirilen hastaneye hastanın güvenli şekilde ulaştırılması aşamalarında telsiz ve haberleşmenin etkin şekilde kullanılmasının önemini vurguladı. İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Ümit KILIÇ UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) personelinin çeşitli birimlerde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamındaki asli işlerini yapan istekli ve gönüllü sağlık personelleri arasından seçildiğini yapılan eğitim ve faaliyet programına göre yıl içerisinde eğitimlere ve tatbikatlara katıldıklarını, gerektiğinde olağandışı olaylara müdahale ettiklerini ve öğrencilerimizinde çalışmaya başladıktan sonra istekleri doğrultusunda bu ekiplere katılabileceklerini sözlerine ekledi. Son olarak Öğretim Görevlisi Ümit KILIÇ uygulamalı eğitimi ve İl Sağlık Müdürlüğüyle yapılan işbirliğini önemsediklerini bu sayede öğrencilerimizin eğitimlerine yapılan katkının büyük olduğunu söyleyerek etkin ve verimli bir eğitim olması dilekleriyle sözü UMKE eğitmenlerine bıraktı.

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü UMKE eğitmenleri Ahmet İYİ ve Süleyman Yavuz sunumlarında telsiz haberleşme, olay yeri güvenliği, güvenli hasta transportu konularında ve sahada yaşadıkları tecrübelerinden bahsettiler. Sunumun ardından öğrencilerimiz uygulamalı olarak telsiz kullanma şansını yakaladılar. Eğitimin devamında uygulamalı olarak omurga stabilizasyonunda ve kurtarmada büyük öneme sahip olan KED yeleği uygulaması yapıldı. Daha sonraki alan uygulamaları için ambulans eğitim alanına geçildi. Ambulans eğitim alanında Düzce İl Sağlık Müdürlüğüne ait UMKE aracı ve acil yardım ambulansı hazır bulundu. Eğitmenler enkaz altından hasta kurtarma, araç altından ve araç içerisinden hasta kurtarma, travma tahtası hasta stabilizasyonu, psikiyatrik hasta yaklaşımı ve stabilizasyonu,  ambulans ekipmanları traksiyon atel, vakum atel, yanık seti, doğum seti krikotirotomi seti, kombinasyon sedye kullanımı konularında öğrencilerimizin katılımıyla uygulamalı olarak eğitim verdiler. Etkin ve verimli geçen eğitimin sonunda Öğretim Görevlisi Ümit KILIÇ tarafından eğitmenlere teşekkür belgesi verilmesiyle eğitim sonlandırıldı.