Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi (ASTE)

29 Nis

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, İlk ve Acil Yardım Programı ve T.C. Sağlık Bakanlığı Düzce İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle 22-26 Nisan 2019 tarihleri arasında Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi (ASTE) düzenledi. Eğitime İlk ve Acil Yardım Program 2. Sınıf öğrencileri katıldı. Koordinatörlüğünü İlk ve Acil yardım programı Öğretim Görevlisi Ümit KILIÇ’ın yaptığı eğitim 4 gün sürdü. Eğitimin teorik kısmı orman fakültesi konferans salonunda, uygulama kısmı Sakarya İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı ambulans sürüş teknikleri eğitim alanında gerçekleştirildi. Orman fakültesi konferans salonunda yapılan eğitimin ilk gününde açılış konuşmasını yapan İlk ve Acil Yardım Programı Öğretim Görevlisi Ümit KILIÇ ASTE eğitiminin normalde Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarına yönelik yapılan bir eğitim olduğunu ve üniversitemizde ilk kez uygulamalı olarak bu eğitimin öğrencilerimize de yapılmasının mutluluk ve gurur verici olduğunu ifade etti. Bu eğitimin çok az üniversitede gerçekleştirildiğini, İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerimizin bu konuda çok şanslı olduğunu, öğrencilerimizin mezuniyet sonrası acil tıp teknikeri olarak (Paramedik) çalışacaklarını ve görev ve yetkileri arasında gerektiğinde ambulans sürücülüğü yapabileceklerini sözlerine ekleyerek eğitimin öğrencilerimiz açısından önemli olduğunu ve mezun olmadan Sağlık bakanlığı onaylı ASTE belgesine sahip olacaklarını belirtti. Bu belgeyle öğrencilerimizin mezuniyet sonrası almaları gereken temel modül eğitimlerinden birini almış olacaklarını göreve başladıklarında bunun bir avantaj olacağını ve istihdam edilmeleri konusunda büyük kolaylık sağlayacağını söyledi. Öğr.Gör. Ümit KILIÇ, ASTE’nin Ambulans kazalarının azaltılması, hasta ve çalışan güvenliği açısından  ambulansın  trafikte daha güvenli kullanılması,   personelin bilinçli, etkin ve güvenli bir sağlık hizmeti sunması açısından önemli olduğunu belirtti.  Öğr Gör Ümit KILIÇ konuşmasının sonunda bu eğitimin gerçekleşmesinde destek sağlayan Rektörlüğümüze, Meslek Yüksekokulu Müdürlüğümüze Düzce İl Sağlık Müdürlüğüne ASTE koordinatörü Murat YILDIZ’a ve eğitmenlere teşekkür ederek verimli bir eğitim olması dilekleriyle sözü ASTE koordinatörü Murat YILDIZ a bıraktı.

İkinci olarak ASTE koordinatörü Murat YILDIZ konuşmasında eğitimin öneminden ve içeriğinden bahsetti. Murat Yıldız ve diğer eğitmenler araç mekaniği basit arızalar, araç bakımı, araç güvenlik sistemleri, sürüş hazırlıkları, kavşaklar geçiş üstünlüğü virajlar, hız problemleri takip mesafesi ambulanslarda siren ışık kullanımı ve ambulans kazaları konusunda öğrencilerimize ayrıntılı bir eğitim verdiler.

Eğitimin 2. Günü Sakarya’daki uygulamalarda öğrencilerimize Öğr Gör Ümit KILIÇ eşlik etti.

Eğitimin 3. Günündeki uygulamalara Bölüm Başkanı Öğr Gör Hacer ALEMDAR eşlik etti.

Eğitim alanında 3 ambulans hazır bulundu. ASTE koordinatörü Murat YILDIZ ve 8 eğitmen 31 öğrencimize gruplar halinde oluşturulan ambulans sürüş parkurlarında uygulamalı olarak eğitim verdiler. Uygulamalarda T-sokak, ambulans günlük bakımı, park yapma, şerit değiştirme,  panik fren, kontrollü fren, stepne değiştirme, kaçamak manevra, slalom, zincir takma konularında eğitim verildi. Zorlu parkurları ve yazılı sınavı başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz Sağlık Bakanlığı onaylı ASTE sertifikasını almaya hak kazandılar.

Eğitimin son gününe SHMYO Müdürü Dr Öğretim Üyesi Serap BAYRAM, Bölüm Başkanı Öğr.Gör. Hacer ALEMDAR, koordinatör Öğr. Gör Ümit KILIÇ, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Eğitim sonunda Eğitimi düzenleyen ASTE koordinatörü Murat YILDIZ ve eğitmenlere vermiş oldukları emek ve katkıdan dolayı teşekkür belgeleri takdim edildi. Sonrasında sertifika almaya hak kazanan öğrencilerimize sertifikalarının verilmesiyle eğitim programı sonlandırıldı.